Amaç ve Yeterlilikler

Rekreasyon Program Amaçları: 

Akdeniz Üniversitesi Rekreasyon Bölümü evrensel değerler ışığında, sürekli değişen ve yenilenen küresel koşullara ve teknolojiye uyum sağlayabilecek ve çağın gereksinimlerini algılayabilecek, rekreasyon biliminin akademik ve sosyal hayattaki öneminin ülkemize kavratılmasına katkı sağlayacak, erdemli, bilgili, çağdaş, etik değerlere bağlı, yapıcı, yaratıcı, insan haklarına saygılı, yaşam boyu öğrenme, öğretme ve iletişim becerilerine sahip, nesillerin geleceği için üstün nitelikli rekreasyon uzmanları yetiştirmeyi ve toplum yararına sunmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda program mezunlarının bireylerin serbest zamanlarını sağlıklı bir şekilde geçirmelerini sağlayacak program planlama ve yönetme becerisine sahip, parkların etkin ve amaca yönelik kullanım becerisine sahip olmasını amaçlamaktadır. Böylece bölümümüz toplum sağlığının korunması ve sürdürülmesine katkıda bulunmaktadır.  

Rekreasyon Programın Eğitim Amaçları: 

1. Toplumun her kesiminin serbest zaman değerlendirme ihtiyaçlarını gidermek için rekreasyon etkinliklerini tasarlar, planlar ve yönetir.
2. Rekreasyon uzmanlığı mesleğini evrensel bilgiler ışığında etik ve toplumsal değerlere bağlı olarak uygular.
3. Rekreasyon ve serbest zaman kavramlarının disipliner arası yapısına uygun olarak farklı disiplinler ile iş birliği içinde çalışır.
4. Kendini sürekli güncelleyen, araştırmacı, yenilikçi ve girişimci olarak rekreasyon uzmanlığı mesleğini sürdürür.
5. Türkçe ve mesleki terminolojiyi doğru kullanır ve rekreasyon alanındaki ulusal ve uluslararası standartlar doğrultusunda mesleki gelişimini sürdürür.
6. Rekreasyon faaliyetlerini tasarlama, planlama ve uygulama sırasında karşılaştığı problemlere çözüm yolları üretir.
7. Egzersiz, spor, sağlık, kültürel ve sanatsal etkinlikler niteliğinde rekreasyon organizasyonlarıyla toplumun fiziksel, zihinsel, duyuşsal, ruhsal ve sosyal sağlıklarına hizmet eder.

Rekreasyon Programı Öz görevi: 

Rekreasyon bölümü eğitim programının genel amacı; hareketliliğe uyum sağlayabilecek bedensel yeterlilikte, iletişim becerileri güçlü, çağdaş, teknolojik gelişmeleri takip eden özelliklere sahip “rekreasyon uzmanları” yetiştirmektir. 

REKREASYON PROGRAM YETERLİLİKLERİ (2022) 

1. Rekreasyon ve spor bilimleri ile ilgili temel kavram ve ilkeleri bilir ve farklı disiplinler arasındaki ilişkiyi kurar, etkili ve doğru bir biçimde kullanır. 

2. Uygulamaya dayalı rekreasyonel aktivitelerde uzmanlık spor branşı ve rekreasyonel uzmanlık alanı ile ilgili güncel öğretim yaklaşım, yöntem ve tekniklerini uygular ve gerekli donanım ve tesisleri amaca uygun olarak etkin bir biçimde kullanacak mesleki bilgiye sahiptir. 

3. Bireysel farklılıkları (yaş,cinsiyet engellilik, antrenman geçmişi, hastalık vb.) göz önünde bulundurarak rekreasyonel programlar ve egzersiz/antrenman programları geliştirme bilgisine sahiptir. 

4. Rekreasyon alanındaki yasal düzenlemeler, meslek standartları ve uygulamalar hakkında bilgi sahibidir. 

5. Rekreasyon ve spor bilimleri alanında edinmiş olduğu teorik ve uygulamalı bilgileri iş ortamında kullanır ve yorumlar. 

6. Rekreasyon alanında faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip eder, akılcı analizler yapar, yorumlar ve değişimlere uyum sağlar. 

7. Tüketicinin ihtiyaçlarına yönelik program geliştirme yaklaşımlarını etkin bir biçimde kullanarak tüketicinin ihtiyaç analizini yapar, tüketiciyi tatmin edecek rekreasyonel programlar üretir ve uygular. 

8. Rekreasyonel/sportif etkinliklerin gerçekleşeceği alanın kullanımını etkili bir biçimde planlar, gerekli araç gereçlerin bakımı ve kullanımını organize eder. 

9. Rekreasyonel ve sportif uzmanlık alanı ile ilgili karmaşık, öngörülemeyen durumlarda insan sağlığını ve doğal çevrenin sürdürülebilirliğini göz önünde bulundurarak riskleri değerlendirir, tanımlar ve çözümüne karar verir. 

10. Sorumluluğu altındaki bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir, performanslarını değerlendirir ve ekibi etkin bir şekilde yönetir. 

11. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle rekreasyon alanındaki küresel gelişmeleri takip edebilecek ve analizini yaparak mesleğine uyarlayabilir. 

12. Spor bilimleri alanındaki gelişmeleri uluslararası ve ulusal düzeyde takip eder ve rekreasyon alanına özgü yorumlar, analizini yapar ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda uyarlar. 

13. Rekreasyon alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır ve yaşam boyu öğrenme gerekliliği bilinciyle yeni teknolojik gelişmelere uyum sağlar. 

14. Bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde rekreasyon alanındaki gelişmeleri yabancı kaynaklardan takip edebilir. Küresel düzeydeki meslektaşlarıyla etkin iletişim kurabilir. 

15. Rekreasyon alanı ile ilgili etik değerlere bağlı ve sosyal sorumluluk sahibidir. Kültürel yeterlilikleri ile topluma örnek olur. Kişisel bakıma, hijyene, görünüme alanının gerektirdiği şekilde önem gösterir. 

16. Rekreasyon alanı ile ilgili yasal mevzuata hakimdir, mesleğini etik ilkeler çerçevesinde uygular, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini gözetir ve kültürel farklılıklara duyarlıdır. 

Eklenme tarihi :4.10.2022 10:40:50
Son güncelleme : 14.03.2023 00:22:26